Social icons

# # # # # 

Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗ   ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΤΑ

στείρωση σκύλου γάτας θεσσαλονίκη τούμπαΗ χειρουργική στείρωση (ωοθηκυστερεκτομή) αποτελεί τη συχνότερη ενδοκοιλιακή  επέμβαση στα κατοικίδια σαρκοφάγα. Γίνεται με γενική αναισθησία   όπου αφαιρούνται η μήτρα, οι ωαγωγοί, οι ωοθήκες καθώς και μέρος των συνδέσμων με τους οποίους συγκρατούνται τα όργανα αυτά στη θέση τους.

Η χειρουργική στείρωση έχει μόνιμο χαρακτήρα, δηλ το ζώο εισέρχεται σε άνοιστρη περίοδο για το υπόλοιπο της ζωής του .Πλεονεκτεί έτσι της χημικής στείρωσης (επιτυγχάνεται με φάρμακα)   που είναι παροδική αφού αναστέλλεται ,περίπου για ένα εξάμηνο και μόνο, ο οίστρος.

Η τελευταία όμως δεν είναι τελείως αθώα . Για την ακρίβεια είναι άκρως επικίνδυνη για το ζώο μας. Η κυριότερη παρενέργεια των φαρμάκων αυτών είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν απλασία του μυελού των οστών. Μια επιπλοκή με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας για το κατοικίδιο μας.

Πολλά είναι τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει κάνεις από τη χειρουργική στείρωση του ζώου μας .

1.Αν γίνει η επέμβαση μεταξύ πρώτου και δευτέρου οίστρου στη σκύλα μειώνεται κατά πολύ το ποσοστό καρκίνου του μαστού σε μεγάλη ηλικία. Το ίδιο ισχύει για την γάτα αν στειρωθεί σε ηλικία 6-7 μηνών.

2.Αποφεύγονται όλες εκείνες οι παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το γεννητικό σύστημα του θηλυκού ζώου αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλα τα εσωτερικά του γεννητικά όργανα. Αυτές είναι η πυομήτρα, ο καρκίνος της μήτρας και των ωοθηκών ,το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα ,οι κακώσεις μήτρας, η πρόπτωση του κόλπου και η ψευδοκύηση.

3.Μακροζωία .Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο.

4.Θεραπευτικοί λόγοι. H στείρωση επιβάλλεται   σε πολλές νοσολογικές   καταστάσεις όπως στην πυομήτρα  , στον σακχαρώδη διαβήτη , στην ακρομεγαλία , καθώς επίσης και σε περιπτώσεις αλωπεκίας που δεν ανταποκρίνoνται σε άλλη θεραπευτική αγωγή.

5.Oικονομικοί λόγοι. Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να επισκεφτούμε τον ιατρό μας ξανά, για παθήσεις που αφορούν το γεννητικό σύστημα.

6.Ψυχολογικοί   λόγοι .Είναι γεγονός ότι κάθε εξάμηνο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ζουν με το άγχος αν θα βρουν το κατάλληλο αρσενικό ή αν θα καταστήσει τη σκυλίτσα τους έγκυο. Ακόμη όμως και αν επιτευχτεί αυτό αγχώνονται για την εγκυμοσύνη αν θα πάει καλά καθώς επίσης για τον τοκετό και τους κινδύνους του .Η στείρωση μας απαλλάσσει από όλες αυτές τις σκοτούρες.

7.Η στείρωση του κατοικίδιου μας συμβάλει στον έλεγχο του υπερπληθυσμού των αδέσποτων σκύλων και γατών.

Όσο αφορά τα μειονεκτήματα αυτά περιορίζονται σ ένα, στην πιθανή αύξηση βάρους του ζώου μας διότι μειώνεται ο μεταβολισμός του μετά την στείρωση.

Αλλά και γι αυτό πλέον υπάρχει λύση αφού κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά σιτηρέσια για στειρωμένα ζώα. Έτσι σε συνεννόηση πάντοτε με τον ιατρό μας μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος του κατοικίδιου μας εντός των φυσιολογικών ορίων.

Συνοψίζοντας και με βάση όλα τα παραπάνω η χειρουργική στείρωση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο ζώο μας για την υγεία και την μακροζωία του.